Up – Down, επιτυχία και αποτυχία. Ο ρόλος της ψυχολογίας στο στοίχημα

Γίνε καλύτερος με την θεωρία στοιχήματος - Stoixhma

Stoixhma | Θεωρία στοιχήματος | Πολύς κόσμος που ασχολείται με το στοίχημα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί κάποιο πρακτορείο του ΟΠΑΠ για να πραγματοποιεί τα πονταρίσματά του και όχι το διαδίκτυο. Αυτό γίνεται κατά κύριο λόγο επειδή τα άτομα αυτά είτε δεν γνωρίζουν πολύ καλά να χειρίζονται το διαδίκτυο και του ηλεκτρονικούς υπολογιστές, είτε γιατί θεωρούν το διαδικτακό Stoixhma μη ασφαλές, πράγμα που φυσικά όμως δεν ισχύει.

Γίνε καλύτερος με την θεωρία στοιχήματος – Stoixhma

Δεν έχει σημασία σε τι άθλημα βασίζεται ο καθένας από εμάς ώστε να βγει κερδισμένος από τις επενδύσεις του, το στρες και η αγωνία που θα υποστούμε μέχρι να βγει το… πόρισμα είναι ίδιο. Είτε μιάμιση ώρα περιμένεις για το ταμείο είτε τρεις (εάν πχ έχεις παίξει τον οβολό σου στο τένις) η διαδικασία είναι παρόμοια. Μέσω του στοιχήματος αναζητάμε κατά κάποιο τρόπο μια εσωτερική γαλήνη, κάποιο είδος αναγνώριση ίσως από συγγενικά πρόσωπα και φίλους που μπορούν να μας χαρακτηρίσουν μετρ ύστερα από κάποια κερδισμένα δελτία. Αναζητάμε διακαώς ανάκτηση του -όποιου- χαμένου ηθικού.

Προτού προχωρήσω στο παρασύνθημα να τονίσω κάτι που πολλές φορές ξεχνάμε: Το ζητούμενο είναι να διασκεδάζεις όταν στοιχηματίζεις κάπου, να μην καταθέτεις το υστέρημά σου, αλλά κυρίως να ζεις με τον ίδιο τρόπο ένα αθλητικό γεγονός ακόμη και εάν έχεις ποντάρει πάνω σ’ αυτό. Πρέπει να παίζεις όσα αντέχεις να απωλέσεις. Σε διαφορετική περίπτωση χάνεις την μπάλα. Είναι τρομερά ψυχοφθόρο να έχεις παίξει το υστέρημά σου. Πολλοί έχουμε βιώσει τέτοιες καταστάσεις, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μειώσουμε τη χασούρα έχουν καταθέσει χρήματα που δεν θα έπρεπε να εφαρμοστούν για τέτοιο σκοπό.

Είναι πάντως στη φύση του ανθρωπίνου είδους η αναζήτηση της επιτυχίας, όπως και να το κάνουμε. Μετά από αιώνες η θέση του Αισχύλου πως η επιτυχία είναι παραπάνω από θεός συνεχίζει να επιβεβαιώνεται. Ο τζόγος χαρακτηρίζεται ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον φαινόμενο για τους σύγχρονους ψυχολόγους. Για το λόγο αυτό έχουν γίνει και αρκετά πειράματα που σχετίζονται με το παραπάνω θέμα αποκλειστικά. Ορίστε κάποια συμπεράσματα που προέκυψαν:

⇒ Η θετική διάθεση αυξάνει τα ενδεχόμενα να ρισκάρεις παραπάνω
Κυκλοφορεί μια έρευνα που εντόπισε σχέση μεταξύ της θετικής διάθεσης και των ενδεχομένων να ποντάρει κάποιος. Ο λόγος είναι πως σε γενικές γραμμές όταν είμαστε σε καλό mood (λόγω διαφόρων παραγόντων, ακόμη και λόγω του καιρού) θέλουμε να ρισκάρουμε παραπάνω. Θα το έχετε παρατηρήσει και οι ίδιοι πως όταν όλα βαίνουν ρολόι ή έξω είναι μια ηλιόλουστη μέρα κάτι μας ωθεί να παίξουμε, έτσι, για την ψυχαγωγία μας. Πόσες φορές έχετε ακούσει την ατάκα «τι είχαμε, τι χάσαμε»;

⇒ Ο παίκτης πλανάται εύκολα
Στο στοίχημα έχουμε να κάνουμε με αριθμούς και ενδεχόμενα. Πολλές φορές πάντως η ψυχοσύνθεσή μας σφάλλει λόγω αυτών των όρων. Υπάρχει μια κατηγορία παικτών που όταν βλέπει επί παραδείγματι μια ομάδα να κερδίζει συνεχώς ή να χάνει, ποντάρει στη συνέχεια στο εντελώς αντίθετο υπό το πρίσμα που το μομέντουμ αυτό θα «σπάσει», αφού το γεγονός να χάσει/κερδίσει η ομάδα επιτέλους ή η μπίλια από το κόκκινο να βρεθεί αυτή τη φορά στο μαύρο πλησιάζει. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με μια πλάνη, αφού στην πραγματικότητα οι πιθανότητες για ένα συμβάν είναι ακριβώς οι ίδιες, ειδικά όταν μιλάμε για τη ρουλέτα.

⇒ Περισσότερο αισιόδοξοι μετά το ποντάρισμα
Το πιο ενδιαφέρον μάλλον πόρισμα. Παίκτες ρωτήθηκαν από ψυχολόγους για το τι πιθανότητες θα έδιναν σε άλογα πριν και αφότου τα ποντάρουν. Το αξιοπρόσεκτο της υπόθεσης είναι πως οι παίκτες μετά το ποντάρισμά τους έδιναν περισσότερες πιθανότητες νίκης πλέον στο άλογο τους. Υποσυνείδητα έστω μια φορά έχει συμβεί σε πολλούς αυτό και σ’ άλλα αθλήματα. Η μεγαλύτερη στήριξη/αφοσίωση που δείχνει κάποιος σε κάθετί τον μετατρέπει και σε πιο αισιόδοξο.

⇒ The Bandwagon effect
Ενδεχομένως να αγνοείτε το συγκεκριμένο όρο, αλλά με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο όλοι έχουμε γίνει μέρος αυτού του φαινομένου. Τι αναφέρει το συγκεκριμένο μοτίβο; Πως όταν μια σημαντική μάζα ανθρώπων δείχνει τη στήριξή του σε ένα γεγονός, τότε η πίστη όσων ακολουθούν αυτή την υιοθέτηση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Το φαινόμενο αυτό μπορούμε να το εντοπίσουμε έντονα όταν έχουμε κάποιο τζακπότ σε κάποια λοταρία. Εκεί θα διαβάσουμε/μάθουμε πως η προσέλευση για αγορά δελτίων είναι αυξημένη, θα θέλουμε λοιπόν και εμείς να ακολουθήσουμε το ρεύμα, ώστε να μην μείνουμε απέξω ευελπιστώντας πως ήρθε η ώρα της νίκης για εμάς. Εξάλλου πόσες φορές έχουμε δει στα πρακτορεία ΠΡΟΠΟ άγνωστες φάτσες να ποντάρουν για πρώτη φορά επειδή στο τζόκερ έχουμε τζακπότ;

Η επιτυχία δεν είναι οριστική, η αποτυχία δεν είναι μοιραία

Ο τζόγος είναι ένας απαίσιος εθισμός, ο συνέπειες του είναι καταστροφικές, δεν ελέγχεται εύκολα και η προσωπική πάλη είναι συχνή. Για αυτό το λόγο εξάλλου ο εν λόγω εθισμός παρομοιάζεται μ’ αυτόν των ναρκωτικών. Είναι η φύση του και οι συνέπειες τέτοιες, όσο ωμό και εάν μπορεί να αναγνωστεί.

Είναι δύσκολο, αλλά σ’ αυτή την προσωπική πάλη, θα πρέπει να διαχειριστείτε όσο καλύτερα γίνεται τις καταστάσεις, να μην πέφτετε στην παγίδα της πλάνης, να έχετε συστηματικό τρόπο διαχείρισης του κεφαλαίου. Κυρίως όμως δεν παίζουμε ό,τι περπατάει και κολυμπάει. Η επιτυχία δεν είναι οριστική, δεν θα κρατήσει πάντα, ούτε εν μια νυκτί θα γίνουμε ζάμπλουτοι από τον τζόγο. Το ίδιο όμως ισχύει και για τις αποτυχίες. Εάν χάσουμε, δεν ήρθε η συντέλεια του κόσμου, δεν θα πρέπει να μειώσουμε άμεσα τη χασούρα μη έχοντας «καθαρό» μυαλό. Διότι τις περισσότερες φορές το ρίσκο θα αυξηθεί και οι αποτυχίες κατά πάσα πιθανότητα θα ζευγαρώσουν.

Τα χαμένα πονταρίσματα βρίσκονται στο πρόγραμμα και η χασούρα αυτή θα πρέπει να γίνει αποδεκτή. Κυρίως όμως να γίνει ορθώς καταλογισμός των ευθυνών. Το να ρίχνουμε την ευθύνη στον διαιτητή, τον καιρό, το ταγάρι επιθετικό, τα δοκάρια και στην…. κακιά ώρα επιφέρει αρνητικές συνέπειες. Θυμίζει λίγο τις καταστάσεις στα σχολεία που για τους κακούς βαθμούς έφταιγε πάντα ο κακός καθηγητής που δεν μας χώνευε και είχε προηγούμενα με εμάς (πες την αλήθεια, και εσύ το έχεις πει αυτό ως φοιτητής ή μαθητής).

Για αυτό λοιπόν ψυχραιμία, αφού η άρνηση είναι ο χειρότερος εχθρός για την ψυχοσύνθεσή μας. Πόσες φορές εξάλλου έχει ειπωθεί η ατάκα «όχι ρε, εγώ το ελέγχω όταν ποντάρω». Αυτή η ατάκα κατ εμέ είναι και η αρχή του κακού. Το «all or nothing» μπορεί να προκαλέσει μια μικρή/μεγάλη τραγωδία επίσης. Οταν είμαστε απελπισμένοι δεν σκεφτόμαστε όπως υπό διαφορετικές περιστάσεις, οι κινήσεις μας είναι βιαστικές, απρόβλεπτες και δίχως στρατηγική. Το μοτίβο αυτό δεν αφορά μόνο στον τζόγο, αλλά και στην καθημερινότητά μας σε άλλες εκφάνσεις της ζωής μας.

Παρουσίαση όλων των νόμιμων στοιχηματικών εταιρειών

Επί παραδείγματι, όταν θέλουμε οπωσδήποτε να βγούμε έξω να πάμε σε μια παράσταση ή σε κάποιο μπαράκι. Εχουμε μετατραπεί σε τόσο απελπισμένα όντα για έξοδο, που είμαστε ικανοί να πάμε στο πιο παρακμιακό μαγαζί, που υπό διαφορετικές περιστάσεις δεν θα περνούσαμε ούτε απέξω και τα χρήματά μας πήγαν χαμένα, καθώς οι πιθανότητες να περάσουμε καλά  υπό τέτοιες περιστάσεις μειώνονται ραγδαία. Θελήσαμε απλώς να βγούμε, όχι όμως να συνδυάσουμε την έξοδο αυτή με διασκέδαση. Το πρόβλημα είναι πως το συμπέρασμα θα προκύψει την επόμενη μέρα.

Η ψυχική μας υγεία είναι καθοριστική όταν ρισκάρουμε, ακόμη και η σωματική. Ενδεικτικό το περιστατικό που εξήγαγε το πανεπιστήμιο της Αϊόβα, που ένας ασθενής κατέληξε σε ρίσκα που οδήγησαν σε καταστροφικές συνέπειες όταν βρισκόταν σε κακή ψυχολογική κατάσταση λόγω των διαπροσωπικών του σχέσεων και των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.

Για αυτό λοιπόν ψυχραιμία και αυτοκυριαρχία. Επειδή με τα πέντε ευρώ δεν σώσατε την παρτίδα, αυτό δεν σημαίνει πως με 20 ευρώ θα περισωθεί η κατάσταση. Μην ξεχνάτε, παίζουμε για τη διασκέδασή μας και τίποτα παραπάνω. Θέστε όρια στο «εγώ» σας.

Ο καθένας θα διαχειριστεί διαφορετικά το κεφάλαιό του προφανώς, όπως και το τι και πως θα παίξει, αλλά καλό είναι να ακολουθούμε κάποιους κανόνες, να μην είμαστε παρορμητικοί και να ξέρουμε σε τι έχουμε ποντάρει. Πιο σημαντικό από οποιαδήποτε απόδοση όμως είναι να έχουμε τη διαύγεια, όπως να παίζουμε χωρίς συναίσθημα σε ομάδες και πρόσωπα. Η σεζόν είναι ένας μαραθώνιος, και εάν τρέχουμε ως σπρίντερ από τα πρώτα μέτρα δεν πρόκειται να φτάσουμε στον τερματισμό. Κυρίως, μην σκέφτεστε το στοίχημα 24/7, πάρτε ανάσες, όπως και στις υπόλοιπες εκφάνσεις της ζωής μας, έτσι και στον τζόγο, μαθαίνουμε από τα λάθη μας.

Up – Down, επιτυχία και αποτυχία. Ο ρόλος της ψυχολογίας στο στοίχημαΓια αποκλειστικές προσφορές και ενημερώσεις, εγγραφείτε στο Newsletter του KolpoBet.gr


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ