Επιτυχημένος παίκτης του στοιχήματος: τύχη ή ικανότητα;

Σκοπός του παίκτη του στοιχήματος είναι να έχει συνεχώς κέρδος σε βάθος χρόνου. Ως μέρος της διαδικασίας οι παίκτες θα πρέπει να υπολογίζουν και την επίδραση που έχει η τύχη, πέρα από τους παράγοντες που λίγο ή πολύ μπορούν να ελεγχθούν.

Τύχη και το Παράδοξο της Ικανότητας

Ο παράγοντας τύχη παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο στο στοίχημα. Αυτό σίγουρα δεν θέλουν να το να το ακούνε οι παίκτες. Σίγουρα τα παιχνίδια του καζίνο όπως η ρουλέτα και τα ζάρια αποτελούν καθαρά θέμα τύχης, που προσδιορίζεται από τον νόμο των πιθανοτήτων. Ωστόσο, στα αθλήματα όπου οι πιθανότητες έκβασης των αποτελεσμάτων είναι ουσιαστικά άγνωστες, θα πρέπει λογικά να μας προσφέρουν την πιθανότητα μακροπρόθεσμου κέρδους, σωστά; Ναι, είναι δυνατό κάποιοι να είναι καλύτεροι από άλλους στην επεξεργασία των ειδήσεων και των πληροφοριών, αυτό όμως συμβαίνει σε μια μικρή μερίδα παικτών, λόγω του λεγόμενου παράδοξου της ικανότητας.

Οι ικανότητες των παικτών του στοιχήματος να προβλέπουν την εξέλιξη αθλητικών γεγονότων μπορεί να βελτιωθούν με το πέρας του χρόνου, με τη χρήση πιο αποδοτικών και εξελιγμένων μεθόδων, ωστόσο σε γενικές γραμμές παραμένουν αρκετά σταθερές. Ενώ η ικανότητες πρόβλεψης βελτιώνονται, η διαφορά ανάμεσα σε καλύτερο και χειρότερο στενεύει. Καθώς το στοίχημα είναι ένα παιχνίδι τύχης και ικανότητας, το ποιος από τους δύο παράγοντες τελικά υπερισχύει προσδιορίζει και το τελικό αποτέλεσμα.

Ρομπότ και Πιθανότητες

Μια υπηρεσία προβλέψεων ποδοσφαίρου στο διαδίκτυο προσφέρει μια χρήσιμη επίδειξη της τύχης στο στοίχημα. Τρέχει ταυτόχρονα 40.000 ρομπότ προγνωστικών ποδοσφαίρου στην αγορά over/under των γκολ. Το πείραμα μας δείχνει πως υπάρχουν πάντα οι μεγάλοι νικητές και οι μεγάλοι χαμένοι. Παρατηρώντας τις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες το ποσοστό επιτυχίας πρόβλεψης ξεπερνά το 70% προκύπτει πως δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα σε αυτό που κάνουν τα ρομπότ και στις τυχαίες ρίψεις ενός κέρματος. Η ιδέα πως μπορούμε να ακολουθήσουμε κάποιο από τα ρομπότ με τις μεγαλύτερες επιτυχίες περιμένοντάς το να συνεχίσει τις επιτυχίες του είναι χαζομάρα. Δεν υπάρχει καμία συνέπεια ανάμεσα σε ένα χρονικό διάστημα 5 εβδομάδων και σε κάποιο άλλο. Πρόκειται για καθαρή τύχη.

Πραγματικοί άνθρωποι και Τύχη

Φυσικά από τη στιγμή που τα ρομπότ επιλέγουν τυχαία, δεν μας εκπλήσσουν τα αποτελέσματα. Ας αντικαταστήσουμε τα ρομπότ με ανθρώπους τώρα. Σίγουρα θα υπάρχει διαφορά, από τη στιγμή που οι άνθρωποι δεν επιλέγουν τυχαία. Ανακαλύψαμε λοιπόν σε κάποια άλλη ιστοσελίδα ένα αντίστοιχο πείραμα με 6.044 παίκτες του στοιχήματος με 1.073.029 συνολικά στοιχήματα σε αθλητικά στοιχήματα. Βλέπουμε μια κανονική κατανομή στις στοιχηματικές επιδόσεις, ένα σίγουρο σημάδι πως τα αποτελέσματα είναι κατά βάση τυχαία. Ναι υπάρχουν καλοί και κακοί παίκτες του στοιχήματος αλλά η κατανομή μοιάζει να είναι ίδια με εκείνη που έχουμε όταν ρίχνουμε ένα κέρμα για να αποφασίσουμε που να στοιχηματίσουμε. Πολλοί παίκτες ωστόσο θα υποστηρίξουν πως οι στρατηγικές και οι μέθοδοί τους είναι πολύ «ψαγμένες» και επιτυχημένες. Αντί να αναλύσουμε εάν οι παίκτες παίζουν καλά ή κακά, η ανάλυση γίνεται για να δούμε εάν είναι τυχεροί ή άτυχοι. Τα δεδομένα από 249 παίκτες με ιστορικό περισσότερων από 1000 στοιχηματικών επιλογών χωρίστηκαν στα δύο ανάλογα με την απόδοση στο πρώτο και στο δεύτερο ημίχρονο. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως σε αντίθεση με τα ρομπότ, υπάρχουν αποδείξεις ικανότητας που διαχωρίζονται από την τύχη, κρυμμένες μέσα στον «θόρυβο» που δημιουργεί στα αποτελέσματα η τύχη. Υπάρχουν διάφορα επίπεδα στην τύχη ανάλογα με το παιχνίδι. Στην μία άκρη έχουμε την ακραία τύχη σε παιχνίδια όπως η ρουλέτα και το τζόκερ και στην άλλη άκρη παιχνίδια απόλυτης ικανότητας όπως το σκάκι. Τα περισσότερα αθλήματα βρίσκονται κάπου στη μέση.

Αξίζει να σημειώσουμε πως όσο μικρότερο είναι το σκορ σε ένα παιχνίδι και όσο περισσότεροι παίκτες μετέχουν σε αυτό, τόσο πιο σημαντικός είναι ο παράγοντας τύχη.

Το περιβάλλον της ικανότητας

Το πρόβλημα που αφορά την βελτίωση των ικανοτήτων στην πρόβλεψη αποτελεσμάτων στο στοίχημα είναι πως δεν επιβραβευόμαστε απαραίτητα. Μπορεί όσο περισσότερο χρόνο και προσπάθεια αφιερώνουμε για να προβλέψουμε το αποτέλεσμα των αγώνων να γινόμαστε καλύτεροι, όμως οι ικανότητες στο αθλητικό στοίχημα δεν αφορούν απλά την επιλογή των νικητών, αλλά εάν είμαστε τελικά καλύτεροι από τους άλλους σε αυτό. Όταν ίδιων ικανοτήτων παίκτες ανταγωνίζονται μεταξύ τους πχ. σε κάποιο ανταλλακτήριο στοιχήματος, οι πιέσεις που ασκούν στις αποδόσεις αντιπροσωπεύουν την «πραγματική» πιθανότητα. Από το σημείο αυτό και μετά, το ποιος θα κερδίσει είναι απλά θέμα τύχης. Οι αγορά του στοιχήματος είναι σύνθεση και η τύχη έχει μεγάλη επίδραση σε αυτή, καθώς τα νέα που οδηγούν σε μετακίνηση τις αποδόσεις, γίνονται γνωστά στην αγορά τυχαία κατά βάση. Εάν δεν ήταν τυχαία, δεν θα ήταν νέα.

Πότε το στοίχημα γίνεται παιχνίδι ικανοτήτων;

Ίσως να ρωτάτε την λάθος ερώτηση. Ίσως να μην έχει σχέση εάν κάτι είναι θέμα τύχης αλλά πότε γίνεται θέμα ικανότητας. Όπου συνυπάρχει η τύχη με την ικανότητα και υπάρχει επαναληψιμότητα, η σχετική συνεισφορά της ικανότητας αυξάνεται με τον αριθμό των επαναλήψεων.

Το τένις αποτελεί ένα προφανές παράδειγμα παιχνιδιού με πολλές επαναλήψεις. Μια πιθανότητα 53% νίκης ενός πόντου μεταφράζεται σε 85% πιθανότητα νίκης σε ένα ματς 5-σετ. Το πόκερ είναι ένα άλλο. Τα τραπουλόχαρτα που μοιράζονται και οι ανοιχτές κάρτες αποτελούν θέμα τύχης και τον κυρίαρχο παράγοντα στο παιχνίδι σε ένα χέρι. Σε πολλά χέρια, ωστόσο, η καλή και η κακή τύχη αλληλοεξουδετερώνονται και οι ικανότητες των παιχτών στη μπλόφα και στην «ανάγνωση» των αντιπάλων αποτελούν ικανότητες που αποκτούνται με την επανάληψη.Για αποκλειστικές προσφορές και ενημερώσεις, εγγραφείτε στο Newsletter του KolpoBet.gr


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ