Ιπποδρομιακό στοίχημα: Είδη, διαθέσιμα στοιχήματα και tips

Γίνε καλύτερος στο στοίχημα, με την θεωρία στοιχήματος

Στοίχημα | Θεωρία στοιχήματος | Πολύς κόσμος που ασχολείται με το στοίχημα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί κάποιο πρακτορείο του ΟΠΑΠ για να πραγματοποιεί τα πονταρίσματά του και όχι το διαδίκτυο. Αυτό γίνεται κατά κύριο λόγο επειδή τα άτομα αυτά είτε δεν γνωρίζουν πολύ καλά να χειρίζονται το διαδίκτυο και του ηλεκτρονικούς υπολογιστές, είτε γιατί θεωρούν το διαδικτακό στοίχημα μη ασφαλές, πράγμα που φυσικά όμως δεν ισχύει.

Δες την αξιολόγηση και παρουσίαση όλων των νόμιμων εταιρειών εδώ

Οι Ιπποδρομιες είναι από τα πιο αρχαία αθλήματα που θα συναντήσει κανείς στην ιστορία, με τους  Έλληνες και τους Ρωμαίους να είναι οι πρώτοι ξεκίνησαν τους αγώνες με άλογα. Τα πρώτα παιχνίδια με άλογα στην αρχαιότητα ήταν τα δρομικά, υπήρχαν αρκετές παραλλαγές με οχήματα, ενώ συχνό ήταν το φαινόμενο το κάθε άρμα να είχε ως «οδηγούς» περισσότερα από ένα άλογα. Παρά την μεγάλη ιστορία τους, οι ιπποδρομίες δεν χάθηκαν στο πέρασμα των ετών και κατάφεραν να φτάσουν μέχρι την σύγχρονη εποχή. Τα προηγούμενα χρόνια το συγκεκριμένο σπορ είχε συνδεθεί με την αριστοκρατική τάξη. Η φήμη του, όμως, μεγάλωσε όταν ξεκίνησαν τα πονταρίσματα και μπήκε το στοίχημα στις κούρσες. Το οργανωμένο ιπποδρομιακό στοίχημα στα άλογα έκανε θραύση από τον 18ο και τον 19ο αιώνα. Ιδιαίτερα στη Μεγάλη Βρετανία, όπου συχνά ήταν και τα φαινόμενα παράνομου τζόγου, με τις διάφορες συμμορίες να… στήνουν τους αγώνες. Η εξέλιξη του σπορ δεν σταμάτησε τα επόμενα χρόνια και φτάνοντας στο σήμερα, βλέπουμε ιπποδρομιες σε όλο τον πλανήτη. Από τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική, μέχρι τον Καναδά, την Ιαπωνία και -φυσικά- την Ευρώπη.

Ο Ιππόδρομος στην Ελλάδα

Όπως είναι λογικό, οι Ιπποδρομίες στην χώρα μας έχουν φανατικούς φίλους. Οι αγώνες με άλογα είναι στο DNA του Έλληνα, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν εδώ και αρκετούς αιώνες. Στην Αρχαία Ελλάδα έκαναν… θραύση και μάλιστα ήταν στο πρόγραμμα των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Η δημοτικότητα τους παραμένει στα ύψη ακόμα και σήμερα. Βέβαια, υπήρξε μία μεγάλη «παύση», ωστόσο μετά την τουρκοκρατία ο ipodromos και τα παιχνίδια με άλογα άρχισαν σταδιακά να επιστρέφουν. Το 1882 ιδρύθηκε ο πρώτος ιππικός όμιλος, η Ιππική εταιρεία της Ελλάδας, η οποία και οργάνωσε τις πρώτες ιπποδρομίες. Η ανάπτυξη ήταν μεγαλύτερη τη δεκαετία του ’50, ενώ το 1970 υπήρξε η ίδρυση του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ).

Οι ιπποδρομιες διεξάγονταν στο Φαληρικό Ιπποδρόμιο, ενώ με τα χρόνια εξελίχθηκαν και ο ιππόδρομος live με τηλεοπτική κάλυψη έκανε την εμφάνιση του. Εδώ και πάνω από 15 χρόνια το ελληνικό ιπποδρόμιο βρίσκεται στο Μαρκόπουλο (σ.σ. κατασκευάστηκε με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004), σε μία απόσταση 30 χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας. Η έκταση του είναι μεγαλύτερη των 2.100 στρεμμάτων και πολλοί φίλοι του αθλήματος σπεύδουν στον χώρο, προκειμένου να κάνουν τα πονταρίσματα τους.

Τα είδη των ιπποδρομιών

Υπάρχουν διάφορα είδη ιπποδρομιών. Στην Ελλάδα, το μοναδικό είδος που προσφέρεται για ιπποδρομιακό στοίχημα είναι οι επίπεδες κούρσες, ωστόσο στις νόμιμες στοιχηματικές εταιρίες θα βρείτε όλα τα είδη ιπποδρομιών και τα μεγαλύτερα τουρνουά στο κόσμο (π.χ.cheltenham festival), ενώ μπορείτε να ποντάρετε και σε ippodromies live.

  • ΙπποδρομίεςΕπίπεδες κούρσες: Εκτός από την Ελλάδα, είναι διάσημες και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Διεξάγονται σε στάδια οβάλ και τα άλογα πρέπει να έχουν ταχύτητα και αντοχή. Οι ippodromies αυτού του τύπου διαχωρίζονται ανάλογα με τις αποστάσεις, ενώ υπάρχουν διαφορές και στον στίβο του σταδίου. Για παράδειγμα, αλλού υπάρχει χορτάρι και αλλού ο συνθετικός στίβος. Τέλος, είναι πιθανό να δείτε διαφορές στην κατεύθυνση που τρέχουν τα άλογα, αφού στην Ελλάδα η πορεία τους είναι προς τα αριστερά, ενώ σε άλλες χώρες προς τα δεξιά.
  • Ιπποδρομίες με εμπόδια: Διαφορετικό είδος, το οποίο δεν βλέπουμε στη χώρα μας. Αντίθετα, είναι διάσημο σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία. Τα εμπόδια μπορεί να είναι θάμνοι, τάφροι και τεχνητά εμπόδια μέσα στον στιβο. Το Jump Racing -όπως επίσης θα το βρείτε- έχει κυρίως τρία είδη: Hurdles, Bumpers και Steeplechases (ή chase).
  • Ιπποδρομίες με αμαξίδια: Επίσης ένας είδος από ιπποδρομιακό στοίχημα που δεν θα δείτε στην Ελλάδα. Πρόκειται για κούρσες που ως επί το πλείστον θα συναντήσετε στη Γαλλία και στις Σκανδιναβικές χώρες. Οι Ιπποδρομιες με αμαξίδια είναι ευρέως διαδεδομένες ως Trot Racing, ενώ είναι πιθανό να δείτε και την ονομασία Harness Racing. Το πιο διάσημο στάδιο είναι το Prix d’Amerique που βρίσκεται στο Παρίσι. Συνήθως, το αμαξίδιο είναι δύο τροχών, ωστόσο και εδώ δεν λείπουν οι παραλλαγές.

Όπως καταλάβατε, σε κάθε χώρα υπάρχει και ένα διαφορετικό είδος κούρσας το οποίο είναι διαδεδομένο. Φυσικά, κάθε ιππόδρομοσ έχει και διαφορετικές ράτσες αλόγων, αφού -όπως είναι λογικό- δεν γίνεται το καθένα να μπορεί να τρέξει παντού.

Στοίχημα στις Ιπποδρομίες

Το στοίχημα στον Ιππόδρομο έχει πολλούς φανατικούς φίλους. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς πως μπορεί να προκύψει σημαντικό κέρδος, ακόμα και αν χαθούν πολλά πονταρίσματα στη διάρκεια της ημέρας. Μία επιτυχημένη πρόβλεψη από μόνη της είναι ικανή να καλύψει τη «χασούρα» και παράλληλα να εξασφαλίσει κέρδος. Ποιες επιλογές για ποντάρισμα έχετε στις Ιπποδρομίες; Ας τις δούμε…

Γκανιάν (Ganian)Το πιο δύσκολο στοίχημα και αυτό που εγγυάται τα μεγαλύτερα ποσά, αφού το άλογο της επιλογής σας θα πρέπει να τερματίσει αποκλειστικά στην 1η θέση.

ΠλασέΕδώ, το άλογο που θα επιλέξετε για ποντάρισμα, θα πρέπει να βρεθεί είτε στην πρώτη είτε στην δεύτερη θέση, προκειμένου να κερδίσετε.

ΔίδυμοΣτην περίπτωση αυτή, οι παίκτες καλούνται να βρουν τα δύο άλογα που θα τερματίσουν πρώτα, δίχως να τους ενδιαφέρει η σειρά. Το μοναδικό ζητούμε είναι τα άλογα να βρεθούν στην 1η και τη δεύτερη θέση, ανεξαρτήτως σειράς.

ΦορκάστΕδώ, ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει. Κι αυτό διότι οι παίκτες θα πρέπει να βρουν τα δύο πρώτα άλογα, αλλά παράλληλα να προβλέψουν σωστά τη σειρά με την οποία θα τερματίσουν.

ΤρίοΕπιλογή, η οποία είναι διαθέσιμη αποκλειστικά σε ιπποδρομίες όπου συμμετέχουν 7 ίπποι και πάνω. Οι παίκτες πρέπει να βρουν σωστά τα τρία πρώτα άλογα, δίχως να τους ενδιαφέρει η τελική κατάταξη.

Ιπποδρομίες 3ΤραϊκάστΕξαιρετικά δύσκολο στοίχημα, που επίσης είναι διαθέσιμο μόνο στις κούρσες που συμμετέχουν 7 ίπποι ή περισσότεροι. Εδώ, σε αντίθεση με το «Τρίο», θα πρέπει οι παίκτες να βρουν τα τρία άλογα που θα τερματίσουν στις πρώτες θέσεις, αλλά να προβλέψουν σωστά και τη σειρά με την οποία θα γίνει αυτό.

Τετραπλό: Την συγκεκριμένη επιλογή θα την βρείτε στις ιπποδρομίες όπου συμμετέχουν 8 ίπποι και πάνω. Αυτό που ψάχνεται είναι τα τέσσερα πρώτα άλογα, με τη σειρά που θα τερματίσουν.

ΣύνθετοΠιο πολύπλοκο από τα προηγούμενα. Στο στοίχημα αυτό οι παίκτες πρέπει να βρουν τους νικητές από δύο σερί κούρσες. Όπως καταλαβαίνετε, εφόσον γίνει σωστή πρόβλεψη, θα προκύψουν πολύ μεγάλα κέρδη.

Σύνθετο δίδυμοΕδώ, οι παίκτες αναζητούν τα δίδυμα (σ.σ. διαβάστε πιο πάνω) από δύο συνεχόμενες ιπποδρομίες.

Σύνθετο φορκάστΑυτό που αναζητούν οι παίκτες, είναι τα φορκάστ (σ.σ. διαβάστε πιο πάνω περί τίνος πρόκειται) σε δύο σερί κούρσες.

ΠαρολίΕίναι το στοίχημα το οποίο μεταφέρεται πολλπλασιαζόμενο από τη μία ιπποδρομία στην άλλη.

Σκορ-4Το ρίσκο ανεβαίνει κατακόρυφα. Κι αυτό διότι στο συγκεκριμένο στοίχημα οι παίκτες καλούνται να βρουν τους νικητές από τέσσερις συγκεκριμένες ιπποδρομίες.

Σκορ-6Ακόμα μεγαλύτερο ρίσκο. Όσοι αποφασίσουν να δοκιμάσουν την τύχη τους, πρέπει να προβλέψουν σωστά τους νικητές από έξι συγκεκριμένες κούρσες.

Σκορ-9Ο μεγαλύτερος βαθμός δυσκολίας. Οι παίκτες θα πρέπει να εντοπίσουν τους νικητές εννιά συνεχόμενων ιπποδρομιών, προκειμένου το στοίχημα τους να είναι επιτυχημένο. Εννοείται πως η συγκεκριμένη επιλογή είναι διαθέσιμη αποκλειστικά τις ημέρες που το πρόγραμμα περιλαμβάνει τουλάχιστον εννιά κούρσες.

Tips για τις Ιπποδρομίες

Εφόσον πάρετε την απόφαση να ποντάρετε στο ιπποδρομιακό στοίχημα (horce racing) και με την προϋπόθεση ότι αυτό δεν γίνει σε κάποιο πρακτορείο (οπαπ ιπποδρομιες), τότε o ippodromos στο Μαρκόπουλο είναι μία καλή επιλογή. Ανάλογα με τον καιρό θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας γυαλιά ηλίου ή ομπρέλα, ενώ το πιθανότερο είναι να σας χρειαστούν και κιάλια. Εκτός αυτών, θα πρέπει να έχετε μαζί σας το αναλυτικό πρόγραμμα ιπποδρομιών, αλλά και όλες τις πληροφορίες για τα άλογα και τους αναβάτες. Μία διαδικασία που θυμίζει τις στοιχηματικές εφημερίδες και τα κουπόνια με το πρόγραμμα των αγώνων.

Στο καθαρά στοιχηματικό κομμάτι των Ιπποδρομιών, αν και δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη φόρμουλα που θα φέρει κέρδη από ιπποδρομιακό στοίχημα, είναι αποδεδειγμένο πως η στατιστική ανάλυση θα αυξήση σημαντικά τις πιθανότητες να περάσετε από το ταμείο. Το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να ακούσετε την περιγραφή της κούρσας. Οι περισσότερες έχουν τηλεοπτική κάλυψη και μέσα από τα όσα θα λέει ο σχολιαστής στη διάρκεια τους, είναι αρκετά πιθανό να προκύψουν ενδιαφέροντα betting tips για τη συνέχεια της ημέρας (προγνωστικα ιπποδρομου).

Σημειώστε επίσης πως κατά 90% οι αναβάτες που φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, είναι εκείνοι που στο τέλος της κούρσας φτάνουν στη νίκη. Όσο για τα άλογα; Εδώ η κατάσταση είναι διαφορετική, αφού μόλις το 33% των φαβορί επαληθεύεται. Δηλαδή 1 στα 3! Αυτό σημαίνει πως οι λάτρεις των αουτσάιντερ έχουν αρκετές πιθανότητες για κέρδος. Μάλιστα, οι πρωινές κούρσες είναι ακόμα καλύτερες, γιατί οι αποδόσεις είναι πιο υψηλές στα άλογα που δεν είναι φαβορί. Είναι λογικό μέσα στη διάρκεια της ημέρας -και όσο παίρνουν περισσότερο τζίρο- οι αποδόσεις στους αγώνες με άλογα να γνωρίζουν πτώση, επομένως τα πονταρίσματα στα αουτσάιντερ καλό θα είναι να γίνουν όσο πιο νωρίς γίνεται.Για αποκλειστικές προσφορές και ενημερώσεις, εγγραφείτε στο Newsletter του KolpoBet.gr


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ