Οδηγός πονταρίσματος στα αουτσάιντερ!

Οι αποδόσεις των φαβορί πολύ συχνά στο αθλητικό στοίχημα να είναι πιο υψηλές και αντίστοιχα οι αποδόσεις των αουτσάιντερ πιο χαμηλές απ’ ότι θα περιμέναμε κανονικά

Στοίχημα | Σχολείο στοιχήματοςΟδηγός πονταρίσματος στα αουτσάιντερ

Η τάση οι αποδόσεις των φαβορί πολύ συχνά στο αθλητικό στοίχημα να είναι πιο υψηλές και αντίστοιχα οι αποδόσεις των αουτσάιντερ πιο χαμηλές απ’ ότι θα περιμέναμε κανονικά, αποτελεί ένα γεγονός. Μάθετε πως οι στοιχηματικές εταιρίες εκμεταλλεύονται το γεγονός αυτό και δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να επιβιώσετε στο παιχνίδι του στοιχήματος με κέρδος.

Κάθε στοιχηματική εταιρία βάζει κάποιο όριο στις αποδόσεις που προσφέρει προκειμένου τελικά να έχει κάποιο κέρδος. Για παράδειγμα σε ένα παιχνίδι με δύο πιθανά αποτελέσματα όπου η πιθανότητα να κερδίσει ο ένας παίκτης είναι η ίδια με εκείνη του να κερδίσει ο άλλος παίκτης, το όριο προκύπτει από τον παρακάτω τύπο:

Όριο = [(1/a) + (1/b)] x 100%

Η κοινή λογική λέει ότι οι ενδεχόμενες απώλειες καλύπτονται καλύτερα μοιράζοντας αυτό το όριο του κέρδους ισομερώς ανάμεσα στους δύο παίκτες. Στην περίπτωση που έχουμε λοιπόν ισάξιους παίκτες, η απόδοση είναι κανονικά 2,00, όμως εάν υπολογίζουμε και το όριο κέρδους της εταιρίας πχ. στο 2,5%, τότε οι αποδόσεις που δίνονται στον παίκτη είναι 1,95.

Όμως τι γίνεται στην περίπτωση που έχουνε καθαρά φαβορί και αουτσάιντερ, για παράδειγμα σε αποδόσεις νίκης 1,20 και 6,00 αντίστοιχα; Μια ισομερής κατανομή του ορίου κέρδους της στοιχηματικής εταιρίας θα μας οδηγούσε σε αποδόσεις επιπέδου 1,17 και 5,85. Ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι που το βλέπουμε συχνά στην πραγματικότητα.

Αντίθετα είναι πιο πιθανό να δούμε κάτι που θα μοιάζει περισσότερο με 1,19 και 5,41. Βλέπουμε ότι η απόδοση του αουτσάιντερ ουσιαστικά μειώθηκε πολύ περισσότερο απ’ ότι του φαβορί. Όσον αφορά το ποσοστό του ορίου κέρδους της εταιρίας, αυτό φτάνει το 11% στην περίπτωση του αουτσάιντερ, ενώ στο φαβορί το όριο κέρδους φτάνει μόνο το 1%. Θα ρωτήσετε προφανώς γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο. Πρόκειται για κάτι που ονομάζεται favourite–longshot bias ή αν προσπαθούσαμε να το μεταφράσουμε στα ελληνικά θα λέγαμε προκατάληψη φαβορί-αουτσάιντερ.

Παραδείγματα της προκατάληψης φαβορί-αουτσάιντερ

Υπάρχουν επαρκή στοιχεία προκειμένου να υποστηρίξουμε με ασφάλεια ότι στον χώρο του αθλητικού στοιχήματος τα αουτσάιντερ είναι συνήθως «ριγμένα» όσον αφορά τις αποδόσεις στις οποίες προσφέρονται από τις στοιχηματικές εταιρίες και συγκριτικά πάντα με τα φαβορί. Αυτό ισχύει τόσο στο ποδόσφαιρο, στις ιπποδρομίες, στο τένις και σε αρκετά ακόμη αθλήματα.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 1997 από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ αποδείχθηκε το γεγονός σε ένα δείγμα 4.689 αλόγων σε 481 ιπποδρομίες στην Αγγλία το 1992.

Τα άλογα που έτρεχαν σε αποδόσεις μικρότερες του 2,00 οδηγούσαν σε χρηματικές απώλειες μόλις 7% σε αντίθεση με τα αουτσάιντερ άνω του 40,00 στα οποία οι απώλειες έφταναν το ποσοστό του 40%. Παρόμοια αποτελέσματα είχαμε και σε άλλες έρευνες όπως το 2000 όπου έγινε καταγραφή και ανάλυση των αποτελεσμάτων του αγγλικού και σκοτσέζικου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της σεζόν 1991/92 με μόλις 2% απώλειες των φαβορί κάτω του 1,66 και 15% απώλειες στα φαβορί άνω του 5,00.

Στις στοιχηματικές εταιρίες με μεγαλύτερα όρια κέρδους το φαινόμενο είναι πιο έντονο κι αισθητό. Για παράδειγμα, όταν ο Τζόκοβιτς έπαιξε κόντρα στον Κόριτς στο Masters της Μαδρίτης στο τένις το 2016, βρήκαμε σε μια εταιρία τις αποδόσεις νίκης στο 1,06 και 13,00 αντίστοιχα, ενώ σε άλλη εταιρία οι αντίστοιχες τιμές ήταν 1,05 και 8,00. Προφανώς η μεγάλη διαφορά αφορά το αουτσάιντερ.

Στοιχηματίζοντας στα αουτσάιντερ

Όπως προαναφέραμε, στις στοιχηματικές εταιρίες με μεγαλύτερο όριο κέρδους έχουμε πιο εμφανές το φαινόμενο της προκατάληψης φαβορί-αουτσάιντερ, με το αουτσάιντερ πάντα να είναι το πιο «αδικημένο» όσον αφορά τις αποδόσεις.

Από τη στιγμή που η πλειοψηφία των παικτών του στοιχήματος ενεργεί πολύ γρήγορα και «τεμπέλικα» όσον αφορά τα πονταρίσματα στα αουτσάιντερ (δεν ψάχνει για τις καλύτερες αποδόσεις) οι στοιχηματικές εταιρίες περιορίζουν σημαντικά τις συγκεκριμένες αποδόσεις, έτσι απλά γιατί μπορούν… Γενικά οι παίκτες του στοιχήματος ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο οι αποδόσεις των φαβορί να είναι πιο ευνοϊκές και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλές φορές οι αποδόσεις των αουτσάιντερ να μην είναι ιδιαίτερα καλές. Συνεπώς αν επιθυμείτε να ποντάρετε σε αουτσάιντερ μακροπρόθεσμα αναζητήστε τις μεγαλύτερες αποδόσεις που μπορείτε να βρείτε σε στοιχηματικές εταιρίες. Στην περίπτωση αυτή είναι πολύ πιο σημαντικό να παίζετε στην μέγιστη δυνατή απόδοση απ’ ότι όταν ποντάρετε στα φαβορί. Πιστέψτε μας, ιδιαίτερα όσον αφορά τα αουτσάιντερ, οι αποδόσεις των στοιχηματικών εταιριών παρουσιάζουν τεράστιες διαφορές, μην πιάνεστε κορόιδο.

 Οδηγός πονταρίσματος στα αουτσάιντερΓια αποκλειστικές προσφορές και ενημερώσεις, εγγραφείτε στο Newsletter του KolpoBet.gr


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ