Πότε παίζει στοίχημα ο μπουκμέικερ;

Η εμπειρία του παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, αφού δεν παίζει στοίχημα με τα δικά του χρήματα

Μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που κάνω, όταν τύχει και έχω απέναντί μου έναν μπουκμέικερ ή, τέλος πάντων, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος στοιχηματικής εταιρείας είναι αν ο ίδιος παίζει στοίχημα. Συνήθως η απάντηση δεν είναι μονολεκτική και συνοδεύεται από πονηρό χαμόγελο, σχεδόν πάντα είναι αρνητική.

Όχι επειδή στον μπουκμέικερ δεν αρέσει το στοίχημα (αλίμονο!), ούτε διότι δεν… ξέρει τι να παίξει (δις αλίμονο!), αλλά κυρίως λόγω του ότι δεν υπάρχει χρόνος για να μελετήσει όπως θέλει για να παίξει. Τις περισσότερες φορές, όταν δεν αποφεύγει τελείως την ερώτηση, λέει ότι έχει έναν λογαριασμό και τοποθετεί χρήματα, αλλά οπωσδήποτε ανάξια λόγου μικροποσά, απλά για να περνάει πιο ευχάριστα η ώρα τα βράδια και να μην αποσπάται από τη δουλειά του. Η οποία ειδικά την ώρα που έχει πολλούς αγώνες απαιτεί απόλυτη συγκέντρωση και ευελιξία στη λήψη αποφάσεων.

«Ο καφετζής δεν παίζει τάβλι»

Μια από τις πιο εμπνευσμένες και… οπτικοποιημένες απαντήσεις που έχω πάρει είναι η εξής: «Φαντάσου την εταιρία σαν ένα καφενείο. Άλλος θέλει να παίξει τάβλι, άλλος χαρτιά, άλλος καφεδάκι με εφημερίδα, άλλος ουζάκι με μεζέ. Και στον καφετζή αρέσει να πίνει ούζο και να παίζει τάβλι, αλλά αν το κάνει, έστω παράλληλα με τη δουλειά του, σε λίγο το καφενείο θα κλείσει! Οπότε ο καφετζής δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο παρά… καφετζής! Να φρονίζει να είναι ικανοποιημένοι οι πελάτες του. Αλλιώς ας κλείσει το καφενείο κι ας πάει να γίνει πελάτης».

Ο μπουκμέικερ, λοιπόν, κατά κανόνα δεν παίζει στοίχημα. Με την έννοια που τη γνωρίζουμε όλοι, δηλαδή να μελετήσει, να δει αποδόσεις και να βάλει λεφτά (προφανώς όχι στη δική του εταιρεία, αλλά σε άλλη). Δεν του δημιουργείται, άλλωστε, κι αυτή η ανάγκη, δεδομένου ότι έχει περάσει στην απέναντι πλευρά της όχθης και στην πραγματικότητα παίζει χοντρό στοίχημα, αλλά από την… ανάποδη.

Αν πρόκειται για έμπειρο στην στοιχηματική πιάτσα, έχει το ελεύθερο να ρισκάρει κρατώντας ψηλά μια απόδοση που φορτώνεται και να μην την κατεβάσει, ιδιαίτερα αν δει άλλες εταιρείες να το κάνουν. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται στη διεθνή στοιχηματική αργκό ως «soaking up», δηλαδή απορρόφηση.

Ίδιο σκεπτικό, αντίθετη πράξη

Με τα εργαλεία σύγκρισης αποδόσεων να έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο, μέσα σε δευτερόλεπτα ο πελάτης-παίκτης γνωρίζει ποια εταιρεία του δίνει την καλύτερη απόδοση για οποιαδήποτε επιλογή. Όταν, λοιπόν, ο μπουκ εν γνώσει του ρισκάρει για να προσφέρει την καλύτερη απόδοση σε μία επιλογή, ξέρει ότι θα δεχτεί παραπάνω ποσό σ’ αυτή, που δεν θα μπορεί να το καλύψει από τη χασούρα των άλλων δύο σημείων, όμως επιμένει για να μαζέψει όσο περισσότερο παιχνίδι μπορεί.

Τι είναι αυτή η διαδικασία, αν όχι… αντίθετος στοιχηματισμός; Στην ουσία πρόκειται για την ίδια λογική διεργασία όπως κι αυτή του παίκτη (βασιζόμενη, όμως, περισσότερο σε εμπειρία και ένστικτο και λιγότερο σε «κανονικά» στοιχεία), που όμως οδηγεί στην ακριβώς αντίθετη κίνηση: Αντί να τοποθετηθούν χρήματα σε μια απόδοση για να πιεστεί και να μειωθεί, η απόδοση κρατιέται στα ίδια επίπεδα (αν δεν ανεβαίνει, για να γίνει πιο δελεαστική) για να μαζέψει χαρτί…

Το ένστικτο του μπουκ

Φυσικά υπάρχουν και όρια για το ποσό που μπορεί να δεχτεί η εταιρεία σε συγκεκριμένη επιλογή, όμως αυτές οι διαδικασίες πέρα από τις συνηθισμένες είναι αυτές που ξεχωρίζουν τον πραγματικά εμπνευσμένο μπουκμέικερ από τον συμβατικό, αυτόν που ακολουθεί πάντα τους κανόνες. Κι αυτό διότι αν επιβεβαιωθεί η επιλογή η εταιρεία θα κερδίσει πολύ μεγαλύτερο ποσό από τη γκανιότα χάρη στο ρίσκο που πήρε ο μπουκμέικερ. Οι αποφάσεις αυτές, βέβαια, παίρνονται στο υψηλότερο επίπεδο και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη περισσότερων του ενός ατόμων.

Για να φτάσει, βέβαια, στο σημείο ο μπουκμέικερ να πάρει τέτοιο ρίσκο πρέπει να είναι πολύ σίγουρος ότι το συγκεκριμένο δημοφιλές σημείο των πελατών του δεν θα επιβεβαιωθεί. Η εμπειρία του παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, αφού δεν παίζει στοίχημα με τα δικά του χρήματα, αλλά διακινδυνεύει ποσά που ανήκουν στην εταιρεία. Κι επειδή έφτασε σ’ αυτή τη θέση όχι μόνο χάρη στην εμπειρία, αλλά και στην αποτελεσματικότητά του, το ρίσκο τις περισσότερες φορές επιβεβαιώνεται.

Είδος προς εξαφάνιση

Με την επικράτηση, πάντως, των στελεχών-αριθμολάγνων και των εταιρειών-κολοσσών, το φαινόμενο αυτό σιγά-σιγά εκλείπει. Οι παραδοσιακοί μπουκμέικερς, που έχαιραν της εμπιστοσύνης των μεγαλοπαικτών (high rollers) με την εξαιρετικά ανεπτυγμένη τους στοιχηματική «όσφρηση» , γίνονται είδος προς εξαφάνιση. Υπερτερούν στελέχη που δεν έχουν καμία διάθεση να διακινδυνέψουν τα κέρδη της εταιρείας (αφού, τις περισσότερες φορές, δεν έχουν και κανένα πρόσθετο οικονομικό όφελος απ’ αυτό) με το να κάνουν τέτοιες «μαγκιές», ιδιαίτερα σε δημοφιλή παιχνίδια που παίρνουν πάνω τους μεγάλο τζίρο. Αρκούνται απλά στο να διευκολύνουν την ομαλή διεξαγωγή του παιχνιδιού, γνωρίζοντας ότι σε βάθος χρόνου τα χρήματά τους είναι διασφαλισμένα μέσω της γκανιότας.

Για το λόγο αυτό ο παίκτης πρέπει να είναι ιδιαίτερα καχύποπτος όταν βλέπει να μην μειώνεται η απόδοση μιας προφανούς επιλογής. Όταν όλος ο κόσμος στρέφεται προς ένα σημείο λόγω καλής απόδοσης, κατά 99% αυτή η απόδοση θα μειωθεί. Στις λίγες περιπτώσεις που μένει σταθερή, αυτό σημαίνει ότι ο μπουκμέικερ θέλει να την κρατήσει σταθερή. Και για να θέλει κάτι τέτοιο (στην ουσία δελεάζοντας τον παίκτη να τοποθετήσει χρήματα για να μην… χάσει την ευκαιρία), μάλλον γνωρίζει περισσότερα από τον μέσο παίκτη. Ό,τι λάμπει, λοιπόν, δεν είναι απαραίτητα χρυσός…

 Aργύρης Παγαρτάνης

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

Live Chat | 

Live Betting

Latest Message: 6 days, 9 hours ago
 • 1 μήνας, 2 εβδομάδες πριν
  Live Chat : Καλωσορίσατε στο chat του KolpoBet!
 • 1 μήνας, 1 εβδομάδα πριν
  Aramis : Καλησπέρα σε όλους τους φίλους μας. Πάμε για ένα ακόμα live betting. Καλή τύχη σε όλους.
 • 1 μήνας, 1 εβδομάδα πριν
  Aramis : Πολύ καλά με 4/4 στο live betting της Τετάρτης.
 • 1 μήνας, 1 εβδομάδα πριν
  Aramis : Συνέχεια με Λατινική Αμερική και ΝΒΑ.
 • 1 μήνας πριν
  FamiliaOpret1 : Καλησπέρα είναι κανείς εδώ?
 • 1 μήνας πριν
  Aramis : Καλησπέρα φιλε
 • 1 μήνας πριν
  Aramis : Ανέβηκαν δύο επιλογές για Φιλανδία και Λιθουανία
 • 1 μήνας πριν
  FamiliaOpret1 : ναι τα είδα και τα 2 τα έπαιξα over2.5 😀
 • 1 μήνας πριν
  FamiliaOpret1 : 3-0 ήρθαν και α 2
 • 1 μήνας πριν
  Aramis : Μια χαρα σου ήρθαν
 • 4 εβδομάδες, 1 μέρα πριν
  FamiliaOpret1 : ναι το ξέρω 😉
 • 4 εβδομάδες, 1 μέρα πριν
  FamiliaOpret1 : άλλο για σήεμρα έχουμε ?
 • 4 εβδομάδες, 1 μέρα πριν
  Aramis : Αργότερα θα ανεβούν σίγουρα
 • 4 εβδομάδες, 1 μέρα πριν
  Aramis : 2 / 2 στα βραδινά με τις Λατίνες!
 • 4 εβδομάδες, 1 μέρα πριν
  Aramis : Έχουν ανέβει προτάσεις παίδες
 • 3 εβδομάδες, 6 μέρες πριν
  Tsakali : Καλησπέρα παίδες. Σήμερα λίγες επιλογές. Από Σάββατο ανεβάζουμε ρυθμούς...
 • 3 εβδομάδες, 2 μέρες πριν
  Aramis : Θα υπάρξει live betting για τους αγώνες μετά τις 21:00
 • 2 εβδομάδες, 1 μέρα πριν
  Aramis : LIVE BETTING μέχρι τις πρωινές ώρες
 • 1 εβδομάδα, 4 μέρες πριν
  Aramis : Ξεκίνησε LIVE BETTING και θα το πάμε μέχρι τις πρωινές ώρες
 • 6 μέρες, 9 ώρες πριν
  dimitris317 : ?
Δεν είστε συνδεδεμένος
Εκτός σύνδεσης
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να συμμετέχουν στο chat. Η εγγραφή είναι δωρεάν!