Στοίχημα στη Φόρμουλα 1 – Βασική στρατηγική

Σε πολύ κόσμο αρέσει να παρακολουθεί τους αγώνες του πρωταθλήματος αυτοκινήτων της Φόρμουλα 1, ενός από τα πιο δημοφιλή και εμπορικά πρωταθλήματα στον χώρο του αθλητισμού

⊗ Κάνε την εγγραφή σου στην winmasters [Κλικ εδώ]

Σε πολύ κόσμο αρέσει να παρακολουθεί τους αγώνες του πρωταθλήματος αυτοκινήτων της Φόρμουλα 1, ενός από τα πιο δημοφιλή και εμπορικά πρωταθλήματα στον χώρο του αθλητισμού και ειδικότερα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η Φόρμουλα 1 προσφέρει επίσης μια καλή ευκαιρία να βγάλουμε χρήματα από το άθλημα μέσω του στοιχήματος. Το σημαντικό ωστόσο είναι πρώτα να κατανοήσουμε πως λειτουργεί το άθλημα.

Φόρμουλα 1 – Τα βασικά

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που οφείλουμε να αναλύσουμε όσον αφορά το στοίχημα στη F1. Η ικανότητα των πιλότων και η απόδοση του μονοθεσίου τους είναι σαφώς τα πιο προφανή, ωστόσο και εδώ η τύχη είναι ένας παράγοντας που έχει τη δική του επίδραση. Προκειμένου να εξασφαλίσουμε κάποιο πλεονέκτημα στοιχηματικά, είναι καλό να δούμε παράγοντες που έχουν να κάνουν με την στατιστική και με τα δεδομένα του κάθε πιλότου και της κάθε ομάδας, ποσοστοποιώντας παράλληλα στο επίπεδο που αυτό είναι εφικτό, τον παράγοντα της τύχης και άλλους εξωτερικούς παράγοντες.

Θέση εκκίνησης

Η σημασία της αρχική θέση της εκκίνησης εξαρτάται από την πίστα. Για παράδειγμα, στατιστικά βλέπουμε ότι η πρώτη θέση στη Μόντσα δίνει την νίκη στο 83,3% των περιπτώσεων στις 12 τελευταίες κούρσες, σε αντίθεση με το γκραν πρι του Καναδά όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 33%. Βλέπουμε δηλαδή ξεκάθαρα ότι θα πρέπει πάντα να βλέπουμε την αρχική θέση εκκίνησης σε συνδυασμό με την πίστα, βλέποντας την προϊστορία στατιστικά. Στις πίστες όπου οι προσπεράσεις είναι δύσκολες, πχ. Μονακό, η θέση έναρξης μπορεί να προσφέρει στους πρώτους οδηγούς πολύ μεγάλο πλεονέκτημα στη διεκδίκηση της νίκης ή κάποιας καλής θέσης. Σε πίστες όπου τα προσπεράσματα είναι πιο εύκολα, πχ. Μόντρεαλ, μπορούμε να αναζητήσουμε ευκαιρίες στοιχηματικά σε οδηγούς που δεν ξεκινούν στις πρώτες θέσεις.

Λάστιχα

Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε τα χαρακτηριστικά του κάθε είδους ελαστικού και την επίδρασή τους στον αγώνα αλλά και στο στοίχημα. Οι παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν είναι πως τα χαρακτηριστικά της κάθε πίστας επηρεάζουν τα ελαστικά, η στρατηγική της κάθε ομάδας όσον αφορά τα ελαστικά και το στυλ οδήγησης του κάθε πιλότου. Με την επιστροφή της στο άθλημα η Pirelli άρχισε να παράγει απρόβλεπτα είδη ελαστικών, που έχουν δημιουργήσει μεγαλύτερο ενθουσιασμό και ευκαιρίες για προσπέρασμα και έδωσε την ευκαιρία να κατανοήσουν όλοι πόσο σημαντικά στο στοίχημα είναι τα ελαστικά που χρησιμοποιεί η κάθε ομάδα και το κάθε μονοθέσιο.

Καιρός

Πριν τοποθετήσετε τα στοιχήματά σας στη Formula 1, βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τον καιρό και πως έχετε συμπεριλάβει τον παράγοντας αυτόν στις εκτιμήσεις σας. Ο καιρός έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στη Formula 1 απ’ ότι σε άλλα αθλήματα. Όταν οι συνθήκες είναι εντάξει και η πίστα ζεστή, ο καιρός δεν έχει σημαντική επίδραση. Ωστόσο όταν πέσει η θερμοκρασία της πίστας και αρχίσει να βρέχει, η επίδραση στα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα εμφανής. Θυμηθείτε πως υπάρχουν οδηγοί που φημίζονται για την ικανότητά τους σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και πως οι νέοι και πιο άπειροι οδηγοί γενικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Αναζητήστε συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία σε περιπτώσεις κακών καιρικών συνθηκών και φυσικά ελέγξτε τις τρέχουσες και προσεχείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή όπου πραγματοποιείται κάθε φορά ο αγώνας.

Χαρακτηριστικά της πίστας

Κάποιες πίστες ταιριάζουν σε ορισμένους οδηγούς περισσότερα απ’ ότι σε άλλους και φυσικά κάθε πίστα διαθέτει τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά και συνεπώς θα πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά, καθώς προσφέρει νέες προκλήσεις. Πάρτε για παράδειγμα τη πίστα του Μαχρέιν. Η πίστα έχει 4 μεγάλες ευθείες που καταλήγουν όλες σε πολύ κλειστές στροφές, προσφέροντας πολλές ευκαιρίες για προσπεράσματα. Υπάρχουν επίσης αρκετές στροφές μέσης ταχύτητας που απαιτούν καλή ισορροπία του μονοθέσιου. Συνεπώς η συγκεκριμένη πίστα χρειάζεται μια ισορροπία ανάμεσα στις μεγάλες ταχύτητες στην ευθεία και στο κράτημα στις στροφές. Το γεγονός ότι τα μονοθέσια χρειάζεται να βρίσκονται σε υψηλές ταχύτητες μόνο στο 50% του αγώνα κάνει τις απαιτήσεις του κινητήρα λιγότερο σημαντικές από τις μισές κούρσες στο πρόγραμμα των αγώνων. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η χαμηλή υγρασία της ατμόσφαιρας μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικές προκλήσεις στους κινητήρες, ενώ το συνεχές σταμάτα-ξεκίνα δημιουργεί πρόβλημα στα φρένα, συνεπώς η διαχείριση των φρένων είναι πολύ σημαντική στη συγκεκριμένη περίπτωση. Από την στιγμή που οι παίκτες του στοιχήματος κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά της πίστας θα πρέπει να δουν τους χρόνους των δοκιμαστικών ώστε να διαπιστώσουν ποια αυτοκίνητα είναι σωστά σεταρισμένα και ποια όχι.

Η στρατηγική των ομάδων

Η στρατηγική της κάθε ομάδας είναι σημαντική στην F1 και οι παίκτες θα πρέπει να γνωρίζουν πλήρως για το ποιος παίρνει τις αποφάσεις αναφορικά με το τι θα συμβεί στην πίστα. Οι ομάδες προσπαθούν πάντα να αποκτήσουν κάποιο πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους με την τακτική που ακολουθούν με τα λάστιχα, με το γενικότερο στήσιμο του αυτοκινήτου και την τακτική των πιτ στοπ. Όλα αυτά γίνονται μετά από τις οδηγίες των ομάδων. Για να αποφύγετε απρόοπτα που σχετίζονται με την στρατηγική της κάθε ομάδας θα πρέπει να προσέχετε την κατάταξη οδηγών και ομάδων στο πρωτάθλημα.

Πριν την έναρξη κάθε αγωνιστικής περιόδου, το να δει κανείς ποιοι είναι οι πρώτοι οδηγοί της κάθε ομάδας του δίνει την ευκαιρία να δει ποιους νούμερο δύο οδηγούς να αποφεύγει, γνωρίζοντας ότι η στρατηγική της ομάδας θα ευνοεί σχεδόν πάντα τον πρώτο οδηγό.

Αλλαγές κανόνων

Φροντίστε να ενημερώνεστε για τις αλλαγές των κανονισμών που είναι συχνές και ουσιαστικές στην F1. Η FIA πραγματοποιεί τις αλλαγές των κανονισμών προκειμένου να διατηρήσει αυξημένο το ενδιαφέρον. Οι αλλαγές κάθε φορά επηρεάζουν αρνητικά ή θετικά κάποιες ομάδες και το ίδιο ισχύει και για το στοίχημα, γι’ αυτό θα πρέπει να είστε ενήμεροι για τις αλλαγές πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Είναι σημαντικό να βλέπετε την μεγαλύτερη εικόνα όταν στοιχηματίζετε στην Formula 1. Κάποιο περιστατικό, κάποιο κακό πιτ στοπ ή τεχνική βλάβη μπορούν να φέρουν τα άνω κάτω στα δεδομένα και μιλάμε μόνο για έναν αγώνα. Ο καιρός, τα ελαστικά, οι τακτικές των ομάδων, οι ικανότητες των οδηγών και πολλοί άλλοι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψη για να έχετε επιτυχία στο στοίχημα.

Φόρμουλα1Για αποκλειστικές προσφορές και ενημερώσεις, εγγραφείτε στο Newsletter του KolpoBet.gr


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ