Στοίχημα στους σκόρερς

Το στοίχημα στους σκόρερς γίνεται όλο και πιο δημοφιλές επειδή οι αποδόσεις που προσφέρονται είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ αυτές των σημείων

Στοίχημα | Σχολέιο στοιχήματος

Το στοίχημα στους σκόρερς γίνεται όλο και πιο δημοφιλές επειδή οι αποδόσεις που προσφέρονται είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ αυτές των σημείων. Είναι, βεβαίως, πολύ πιο δύσκολο να προβλέψεις το ποιος θα βάλει το γκολ από την ομάδα που θα νικήσει τελικά (και η γκανιότα του μπουκ είναι μεγαλύτερη σε τέτοιου είδους στοιχήματα, διότι ο παίκτης παρασύρεται από τις φαινομενικά μεγάλες αποδόσεις και δεν την αντιλαμβάνεται) αλλά με τη σωστή προσέγγιση μπορεί να δώσει μεγάλα περιθώρια κέρδους.

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι παιχνιδιού με τους παίκτες που θα σκοράρουν. Οι δύο αφορούν αγώνες και ο τρίτος ολόκληρες διοργανώσεις. Το στοίχημα για τον παίκτη που θα βάλει το πρώτο γκολ (First Scorer) και αυτό για τον παίκτη που θα σκοράρει σε οποιοδήποτε σημείο του αγώνα (Anytime Scorer). Οι αποδόσεις για τους σκόρερ του πρώτου γκολ είναι κατά κανόνα διπλάσιες από τις άλλες, επειδή περιέχουν και την δυσκολία της πρόβλεψης ότι ο συγκεκριμένος παίκτης όχι μόνο θα στείλει τη μπάλα στα δίχτυα, αλλά θα ανοίξει και το σκορ. Επίσης το στοίχημα για τον πρώτο παίκτη που θα σκοράρει επιβεβαιώνεται μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια του αγώνα, ενώ το άλλο για Anytime Scorer μπορεί να επιβεβαιωθεί για κάθε παίκτη που έχουμε ποντάρει. Το στοίχημα για τον πρώτο σκόρερ ενός αγώνα δελεάζει περισσότερους παίκτες λόγω καλύτερων αποδόσεων, όμως περιέχει πολύ περισσότερους κινδύνους.

Η λογική επιλογής ενός πιθανού σκόρερ δεν διαφέρει από αυτή που εφαρμόζουμε για να βρούμε μια ομάδα που θα νικήσει ή ένα over/under. Πάντα παίζει ρόλο η απόδοση που προσφέρεται σε σχέση με τις πιθανότητες επιβεβαίωσης της επιλογής. Υπάρχουν, βέβαια, κι αυτοί που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν αυτή την τακτική για να αυξήσουν τεχνητά την απόδοση νίκης ενός μεγάλου φαβορί που προσφέρεται σε χαμηλά επίπεδα. Ας δούμε τι πρέπει να προσέξετε και στις δύο.

kloseΠριν ασχοληθούμε, πάντως, σοβαρά με το στοίχημα στους σκόρερ οφείλουμε να εξετάσουμε όχι μόνο τα στατιστικά της ομάδας (πόσα γκολ βάζει, ποιοι είναι οι πρώτοι σκόρερ κτλ.) αλλά και τον τρόπο παιχνιδιού της. Από την ανάλυση και τη συχνότητα των φάσεων που παράγει μπορούν να βγουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα, που θα μας κάνουν να «διαφωνήσουμε» με τις αποδόσεις που προσφέρονται και να ανακαλύψουμε ευκαιρίες. Όπως συμβαίνει και στο στοίχημα 1Χ2, έτσι και στους σκόρερ η αξία κρύβεται περισσότερο στις μεγάλες αποδόσεις κι όχι στις προφανείς επιλογές, στις οποίες ποντάρει σχεδόν το σύνολο όσων ασχολούνται.  Και, θυμηθείτε, το να βρεις έναν σκόρερ με απόδοση 13,00 (δηλαδή να πάρεις 12 φορές τα λεφτά σου) είναι το ίδιο καλό για την τσέπη σου με το να βρεις τέσσερις σκόρερ με απόδοση 4,00.

Η μικρότερη απόδοση σε σκόρερ κατά κύριο λόγο δίνεται στον σέντερ φορ της ομάδας, ο οποίος προφανώς γίνεται ο εκφραστής των περισσότερων επιθετικών ενεργειών. Η απόδοσή του, πάντως, τις περισσότερες φορές είναι απλά δίκαιη, αν όχι πετσοκομμένη από τον υψηλό τζίρο που παίρνει. Πριν ποντάρουμε, όμως, την προφανή επιλογή, οφείλουμε να βρούμε την απάντηση σε συγκεκριμένες ερωτήσεις:

  • Είναι ο εκλεκτός μας ο εκτελεστής των πέναλτι; Συνήθως είναι, αλλά πολλές ομάδες επιλέγουν άλλους ποδοσφαιριστές με περισσότερη ψυχραιμία και ικανότητα σ’ αυτή την ιδιαίτερη φάση του αγώνα.
  • Πού βρίσκεται ο άνθρωπός μας στα φάουλ; Τα εκτελεί ο ίδιος; Βρίσκεται μέσα στην ομάδα αυτών που τριγυρίζουν τη μπάλα και προσπαθούν να μπλέξουν τον αντίπαλο; Βρίσκεται στο τείχος προσπαθώντας να υποδείξει ένα… σημάδι στον εκτελεστή; Ή βρίσκεται στο μπουλούκι των παικτών μέσα στην περιοχή περιμένοντας πάσα ή σέντρα; Προφανώς η κάθε θέση έχει και τις δικές της πιθανότητες, αυξημένες ή μειωμένες, για επιτυχία.
  • Αντίστοιχη ερώτηση γίνεται και για τα κόρνερ. Είναι ο σκόρερ μας μέσα στην περιοχή και διεκδικεί τη μπάλα ή κάθεται έξω και περιμένει είτε μια πάσα ακριβείας από τον εκτελεστή, είτε μια ασταθή απόκρουση αμυντικού; Εννοείται ότι αν ο παίκτης μας εκτελεί μόνος του τα κόρνερ μειώνονται δραματικά οι πιθανότητές του να σκοράρει.
  • Ποιες είναι οι συνήθειές του κατά τη διάρκεια του ματς; Κάνει πολλές προσπάθειες, σουτ, κεφαλιές, ή περιμένει τη μία και μοναδική φάση για να λάμψει στο ματς; Κινείται γύρω από την περιοχή και είναι συνήθως αποδέκτης μιας ενέργειας από τα πλάγια και τον άξονα ή συμμετέχει ενεργά και ο ίδιος στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να τραβιέται πίσω από το χώρο δράσης του και να αφήνει ελεύθερο το πεδίο για κάποιον κρυφό κυνηγό;

Προφανώς απ’ αυτές τις ερωτήσεις κρίνονται πολλά, όχι τόσο για το αν αξίζει να παίξουμε τον πιο προφανή σκόρερ, αλλά για το αν μπορούμε να ανακαλύψουμε ποδοσφαιριστές που μπορούν να τα κάνουν όλα αυτά κι έχουν πολύ μεγαλύτερη απόδοση. Σ’ ένα ματς που προμηνύεται βατό για μια καλή ομάδα, άρα αναμένονται πολλές επιθετικές ενέργειες από τη πλευρά της, αξίζει π.χ. να παίξουμε σε ανεβασμένη απόδοση τον αμυντικό χαφ, που εκτελεί όλα τα πέναλτι. Αντίστοιχα μπορούμε να ρισκάρουμε ακόμα περισσότερο σ’ έναν σέντερ μπακ που προωθείται σε φάουλ και κόρνερ και είναι ιδιαίτερα καλός στο ψηλό παιχνίδι. Ή να παρατηρήσουμε ποιοι παίκτες (συνήθως μέσοι ή πλάγιοι) κινούνται στην περιοχή όταν ο σέντερ φορ έχει τραβηχτεί πίσω για να εκμεταλλευτούν τον συνήθως άδειο χώρο.

Παρατηρώντας το παιχνίδι κάθε ομάδας και τις ικανότητες των παικτών της μπορούμε να ανακαλύψουμε διάφορα στοιχεία που λανθάνουν της προσοχής του μπουκμέικερ. Είναι λογικό αν μία στοιχηματική εταιρεία έχει να προσφέρει αποδόσεις σκόρερ για δεκάδες αγώνες να προσέχει μόνο μήπως κάνει κάποιο μεγάλο λάθος. Οι αποδόσεις βγαίνουν με βάση τη θέση που αγωνίζεται κάθε παίκτης και τον αριθμό των γκολ που έχει σημειώσει. Τα ιδιαίτερα στοιχεία κάθε ομάδας δεν κρίνεται τόσο απαραίτητο να αναλυθούν, επειδή ο bookmaker ξέρει ότι είναι λίγοι οι παίκτες που ασχολούνται μ’ αυτό το είδος στοιχήματος και ο τζίρος του θα εξαντληθεί σε δύο-τρεις προφανείς επιλογές.

κρεσποΓι’ αυτούς που αντικαθιστούν την μικρή απόδοση του φαβορί με τις πιο παχυλές των πιο πιθανών σκόρερ, το σκεπτικό είναι ακόμα πιο απλό. Στα παιχνίδια που υπάρχει σαφής διαφορά δυναμικότητας και η απόδοση στο φαβορί είναι πολύ μικρή, ως και απαγορευτική, για σοβαρό παιχνίδι, οι επιλογές για στοίχημα στους σκόρερ δίνουν μια καλή εναλλακτική λύση για να αυξήσουν την απόδοση στη νίκη του φαβορί.

Συνήθως όσοι αρέσκονται στο παιχνίδι με φαβορί, αλλά δεν θέλουν να παίξουν με μικρές αποδόσεις, επιλέγουν τρία διαφορετικά σενάρια: Παιχνίδι στο ημίχρονο-τελικό (δηλαδή νίκη του φαβορί από το ημίχρονο), ασιατικό χάντικαπ ή ακριβές σκορ. Και τα τρία, αν επιβεβαιωθούν, προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη απόδοση, αλλά έχουν και σοβαρούς περιορισμούς. Για το ημίχρονο-τελικό πρέπει το φαβορί να έχει εξασφαλίσει προβάδισμα ήδη από τα 45 πρώτα λεπτά, για το χάντικαπ πρέπει να νικήσει με διαφορά (συνήθως μεγαλύτερη του ενός γκολ) και για το ακριβές σκορ (ή τον συνδυασμό σκορ) ο κίνδυνος απώλειας του κεφαλαίου είναι μεγάλος, ειδικά αν το φαβορί χαλαρώσει και το αουτσάιντερ πετύχει ένα ανούσιο γκολ στο τέλος. Το παιχνίδι με τους πρώτους σκόρερ έχει κι αυτό τους δικούς του κινδύνους, όμως το στοίχημα επιβεβαιώνεται και με ένα γκολ ακόμα σε οποιοδήποτε σημείο του αγώνα, αρκεί να είναι το πρώτο. Και, φυσικά, εφ’ όσον επιτευχθεί το πρώτο γκολ κατευθυνόμαστε προς το ταμείο, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε μέχρι το τέλος του ματς μήπως ισοφαρίσει το αουτσάιντερ ή δεν πετύχει το φαβορί δεύτερο αναπάντητο τέρμα.

Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να επιλέξουμε τους τρεις  πιο πιθανούς σκόρερ μιας καλής ομάδας. Προφανώς επειδή ο μπουκ την περιμένει να νικήσει αυτοί θα δίνονται σε σχετικά μικρότερη απόδοση από αυτούς του αουτσάιντερ, όμως με προσεκτικό ποντάρισμα στις επιλογές μπορούμε ακόμα και να πετυχαίνουμε ακόμα καλύτερη απόδοση.

Παράδειγμα: Σ’ ένα ματς με απόδοση 1,20 στο φαβορί οι αποδόσεις για τους τρεις πιο πιθανούς σκόρερ της καλής ομάδας βρίσκονται αντίστοιχα στο 4,00, το 6,00 και το 10,00 (μπορεί να βρεθούν και πολύ ψηλότερα, αλλά μας ενδιαφέρει το κέρδος ακόμα και αυτό το μετριοπαθές σενάριο από πλευράς αποδόσεων). Τοποθετούμε τα ανάλογα ποσά σε κάθε απόδοση, έτσι ώστε να εξασφαλίζουμε ισόποσο κέρδος και στις τρεις επιλογές. Στο παράδειγμά μας στην απόδοση 4,00 το ακριβές ποσό είναι 7,5 ευρώ, στην απόδοση 6,00 είναι 4,5 ευρώ και στην απόδοση 10 το ποσό είναι 2,5 ευρώ.

Συνολικά, δηλαδή, έχουμε ποντάρει 14,5 ευρώ για να πάρουμε πίσω καθαρά 22,5 ευρώ για κάθε επιλογή μας. Είναι το ίδιο σα να έχουμε ποντάρει σε απόδοση 1,55, πολύ υψηλότερη από το 1,20 που θα είχαμε αν παίζαμε κανονικό στοίχημα 1Χ2.

Το σύστημα αυτό  για να έχει κέρδη πρέπει να χρησιμοποιείται σε πολλούς αγώνες φαβορί. Αν επικεντρωθούμε σε δύο-τρία ματς κάθε εβδομάδα, κινδυνεύουμε να σημειώνονται μεν γκολ, αλλά από παίκτες που δεν έχουμε καλύψει και να χάνουμε όλο το ποντάρισμά μας. Αναμφισβήτητα αυτό θα συμβεί σε κάποια ματς, αλλά αν παίξουμε πολλά η στατιστική γέρνει τις πιθανότητες υπέρ μας.

Στοίχημα στους σκόρερςΓια αποκλειστικές προσφορές και ενημερώσεις, εγγραφείτε στο Newsletter του KolpoBet.gr


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ